Chiar dacă unii exploratori din afara Germaniei au parcurs peste 3.000 de km pentru a ajunge la acest eveniment, mulți au recunoscut că această aventură le-a schimbat viața: și-au făcut prieteni noi din cele 15 țări participante, s-au distrat la activități și s-au apropiat de cel mai bun prieten din lume – Isus. Participarea la diferitele ateliere le-a dat șansa să câștige talanți, pe care i-au putut cheltui pe activități în Piața Cetății sau să îi doneze pentru un proiect ADRA. Părtășia și momentele de închinare din cadrul plenurilor de dimineață și de seară au avut loc în amfiteatrul deschis. A fost timp și pentru rugăciune în Cortul Rugăciunii, iar sâmbătă seara au retrăit povestea lui Isus datorită muzicalului „Isus”.
Spitalul de copii din Mek’ele, Etiopia
Proiectul ADRA selectat pentru această ocazie a fost susținerea pentru un an de zile pentru Spitalului de copii din Mek’ele, Etiopia. Ca urmare a dărniciei exploratorilor, sutele de copii etiopieni beneficiari ai spitalului au primit un total de 32.727 euro pentru a face o diferență în viața lor.
Plenuri de dimineață și de seară
Personajul principal al camporeei nu a fost nimeni altul decât Isus, cel venit în lume cu peste 2.000 de ani pentru a ne schimba viețile pentru totdeauna. Cu ajutorul Lui astăzi experimentăm bucuria, pacea, speranța și dragostea autentică și mult mai mult. În timpul camporeei, exploratorii s-au apropiat de Isus cu ajutorul prezentărilor din Evanghelia după Ioan și au împărtășit povestea lor cu Isus, așa cum a făcut Ioan, cu atât de mulți ani în urmă.
Vorbitorii din cadrul plenurilor de dimineață și de seară au fost Abigail Esquirolea și Jonathan Contero, un cuplu pasionat de urmași ai lui Isus. Abigail predă viitorilor asistenți medicali, iar Jonathan este pastorul bisericii CERO din Madrid și lucrează la Centrul pentru misiune în context secular și postcreștin din cadrul Conferinței Generale. Amândoi au prezentat poveștile unor oameni care s-au întâlnit cu Isus: Nicodim, părinții care și-au adus copii să fie binecuvântați, mulțimea care a mâncat pâine și pește, femeia samariteancă, slăbănogul coborât prin acoperișul casei, bolnavul de la scăldătoarea Betesda, Toma necredinciosul, Simon Petru, și femeile în drum spre mormântul sfânt . Isus dorește să ne întâlnească oriunde ne-am afla. El dorește să avem o viață prosperă și să ne atingem potențialul maxim.
Întreaga camporee a fost marcată de incertitudinea vremii: când a plouat, când a fost soare, dar asta nu a făcut ca exploratorii să își piardă din bucuria de a participa, cu o organizare specific nemțească, la cele peste 80 de ateliere împărțite în 5 zone, pe teme diferite: jocuri și activități sportive, arte și meșteșuguri, abilități pentru viața în natură, Biblie și misiune.
Dintre cele 11 limbi vorbite de către participanți, doar două au fost folosite în cadrul plenurilor: engleza și germana. Pentru cei care nu înțelegeau niciuna din cele două limbi, s-a oferit posibilitatea traducerii cu ajutorul căștilor și a telefonului mobil.
Un loc special în care poveștile și rugăciunea s-au împletit a fost Cortul de rugăciune, oaza pentru cei care și-au dorit să fie singuri cu Isus sau să aibă părtășie cu El și cu prietenii Săi. Cei care au trecut pe acolo au plecat cu o amintire specială (o insignă în limba română).
Joi seara a fost organizată o cină internațională. Exploratorii au avut posibilitatea să descopere gastronomia fiecărei țări: Austria, Bulgaria, Cehia și Slovacia, Franța, Belgia, Germania, Italia, Portugalia, România, Spania și Elveția. Acesta a fost unul dintre evenimentele cele mai apreciate din camporee.
După ce au adunat talanți, exploratorii s-au putut bucura joi seara și vineri dimineață de activitățile din Piața Cetății: parc de aventură, aruncarea toporului, bubble soccer, trambulină, călărit, carturi, rodeo, etc., dar și activități culturale specifice (degustări, jocuri, muzică).
Programul de Sabat
În cadrul programului de vineri seara, cei 400 de exploratori din delegația română au participat cu un imn special, iar un număr de 15 exploratori din diferite țări au răspuns chemării Mântuitorului de a face un pas mai departe prin botez, cu credință și curaj, alături de Dumnezeu.
Programul de Sabat a continuat dimineață cu un program special condus de Jonathan Tejel – Directorul Departamentului de Tineret a Diviziei Europene al Bisericii Adventiste, ocazie în care au fost prezentate cele 7 trăsături ale unui lider, după modelul lui Isus: integritate, onestitate, dedicare, optimism, delegare, blândețe și prietenie. A urmat investirea ca Master Ghid doi instructori: pastor Beniamin Băiceanu (România) și Svetlin Tomanov (Bulgaria).
În după amiaza de Sabat a fost organizată o activitate interactivă cu titlul: „Urmează-Mă… în Canaan”. Grupe de 12 exploratori, asemenea celor douăsprezece triburi ale lui Israel ies (simbolic) din Egipt și intră în Țara Făgăduinței. Cursa contra-cronometru s-a terminat atunci când au fost depășite toate provocările din cele șapte locuri biblice: au trecut Marea Roșie, au adunat mană, i-a învins pe Amalec sau s-au uitat la șarpe. Au fost premiate primele șapte echipe, două dintre ele ale exploratorilor din România.
Ceremonia de încheiere a camporeei a fost una de neuitat în care a fost amintită experiența fiului risipitor și a fratelui său, personalități cu experiențe diferite, dar care pot să se întâlnească cu Domnul Isus și să plece împreună spre o viață de împlinire a Marii Trimiteri.
Seara s-a încheiat cu muzicalul „Isus”, un proiect creativ de misiune al tinerilor din Biserica Adventistă de limba spaniolă din Geneva. Datorită muzicii, versurilor, punerea în scenă, graficii și talentului celor 70 de actori și echipei tehnice de 12 persoane, nimeni nu a rămas neschimbat după ce a ascultat și a văzut povestea lui Isus. Muzicalul „Isus” a ținut cu sufletul la gură, copleșind de speranța incredibilă de a-L vedea pe Isus când se va întoarce.
Exploratorii prezenți și-au dat întâlnire cu bucurie la următoarea camporee europeană din anul 2028 în Spania.
Întâlnirile în plen au fost transmise în direct pe Youtube.
Mai multe fotografii de la eveniment pot fi văzute pe Facebook și aici.
A consemnat, pastor Ionuț Stăvărachi