Sfârșitul anilor ’90 surprinde în rândul forului de conducere al departamentului de educație din cadrul Conferinței Generale dorința construirii unui cadru propice dezvoltării studenților creștini în cadrul unei organizații care să cuprindă valorile morale și creștine după care aceștia se ghidează. Ecourile acestor eforturi ajung să se materializeze în primăvara anului 1993, la Iași, moment în care un grup de studenți iau decizia de a oferi o bază legală grupării în cadrul căreia își desfășurau activitatea în spațiul public încă din 1992. În acest fel ia naștere Asociația Studențească AMiCUS – organizație autonomă, apolitică, non-guvernamentală, cu scop nonprofit și apolitic.
Dorința de a fi prieteni cu Dumnezeu și cu cei din jur a reprezentat motorul activității desfășurate de către AMiCUS pe parcursul a trei decenii. Iată-ne ajunși în data de 7 – 8 aprilie 2023, prilej de mare sărbătoare la Iași, cu ocazia aniversării a 30 de ani de la înființarea Asociației ce a oferit un alt sens studenției. Iar pentru că privind spre trecut omul găsește lecții de trăire a prezentului și motivație către viitor, filiala AMiCUS Iași, în colaborare cu biserica locală a urmărit construirea unui popas în care generațiile de amicuși să se conecteze, asemenea modului în Dumnezeu a conectat anotimpurile.
De 30 de ani, AMiCUS lucrează „NEOBOSIT” pentru Dumnezeu și pentru semeni- aceasta a fost ideea ce a stat la baza evenimentului aniversar ce a deputat din seara de vineri, în locul pe care amicușii din Iași l-au numit și îl numesc cu drag ACASĂ- și anume Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea Iași Sărărie. Prezența a 15 președinți ce au coordonat activitatea filialei ieșene pe parcursul celor trei decenii, respectiv mesajele video transmise de cei constrânși de timp și spațiu au reprezentat punctul central al acestei prime părți din program. Desfășurat sub forma unei discuții în familie, intervențiile președinților prezenți au fost organizate pe trei serii, 1993 – 2003, 2003 – 2013 și 2013 – 2023, iar moderatorul discuției a fost pastorul Daniel Chirileanu, pastorul cu cea mai longevivă conexiune cu filiala AMiCUS Iași datorită activității pe care acesta a desfășurat-o în cadrul Departamentului Tineret al Conferinței Moldova, respectiv al Uniunii Române.
Programul de Sâmbătă s-a desfășurat în sala Casei de Cultură a Studenților, loc în care circa un număr de circa 500 de persoane s-au strâns laolaltă pentru a lua parte la bucuria Asociației AMiCUS. Invitați speciali precum pastorul Marius Munteanu, directorul Departamentului Educație din cadrul Diviziei Inter-Europene, pastorul Aurel Neațu – președintele Bisericii Adventiste din România, Gelu Poenariu – Director al Departamentului de Tineret al Bisericii Adventiste din România, Tiberiu Nica – președintele Conferinței Moldova, Dorin Cristea – directorul Departamentului Tineret al Conferinței Moldova sau Marcel Brândzanic – coordonator AMiCUS Național și Director Asociat în cadrul Departamentului Tineret al Uniunii Bisericii Adventiste au luat cuvântul și au transmis urări de bine și îndemnuri din partea lui Dumnezeu.
Iar pentru că AMiCUS nu este doar despre tinerii ce slujesc altor tineri prin coordonarea activităților Asociației în cadrul unui comitet, programul a inclus intervenția capelanilor ce au fost liantul dintre studenți și Dumnezeu. Pornind de la primul capelan AmiCUS – pastorul Iacob Stelian (1993 – 1996), urmând cu pastorii Marius Munteanu (capelan între anii 1996 – 2005), Mugurel Asaftei (2012 – 2017), Emilian Dospinescu (2017 – 2019), Eduart Tilihoi (2019 – 2021) și finalizând cu actualul capelan, Daniel Bursuc, istoria AMiCUS a fost despicată de către pastorul Gelu Poenariu, în rolul de moderator al discuției.
Într-un mod deosebit, impactul activității desfășurate de către filiala AMiCUS în comunitatea ieșeană a fost recunoscut prin prezența primarului Municipiului Iași- Mihai Chirica, ce a oferit Asociației o Diplomă de Merit pentru implicarea în proiecte sociale, educaționale și culturale.
Programul de Sâmbătă după-amiază a debutat prin prezentarea istoriei AMiCUS Iași de către actualul președinte al Asociației – Geanina Costaș, ocazie în care AMiCUS și-a exprimat recunoștința față de studenții ce în anul 1993 au pregătit terenul pe care AMiCUS Iași urma să crească atât de frumos. Prezența pe scenă a membrilor fondatori: Simona Panainte, Mirel Burduloi, Florin Herghelegiu, dar și a Dianei Diaconu (primul Președinte AMiCUS Iași) printr-un mesaj audio a produs mari emoții și a stârnit lacrimi de dor și drag față de tot ceea ce însumează AmiCUS.
Iar pentru că sămânța plantată la Iași a crescut și s-a extins sub binecuvântarea lui Dumnezeu, la această întâlnire între generații a fost prezent și amicusul de astăzi prin Comitetul AMiCUS Național, coordonat de către președintele Răzvan Lup și prin reprezentanții filialelor AMiCUS din România (Brașov, București, Cluj, Oradea, Pitești, Târgu Mureș) și Republica Moldova (Chișinău). „Cum a apărut filiala AMiCUS? Care este raportul între început și prezent și care cum lucrează acum AMiCUS?” au fost câteva din întrebările la care au răspuns liderii AMiCUS.
Presărat cu muzica de suflet a Corului AMiCUS Iași, a talentaților violoniști Gabriela Moroșanu și Sebastian Bîrsan, a grupului vocal BelCanto sau a grupului bărbătesc format din amicuși ce s-au reîntâlnit cu ocazia evenimentului, programul a pus în lumină adevărata identitate AMiCUS, așa cum s-a evidențiat de-a lungul istoriei bogate pe care o are- și anume consecvență în valori și implicare totală.
Evenimentul aniversar „Neobosit”- 30 de ani de AMiCUS a fost o expresie a faptului că „până aici Dumnezeu ne-a purtat de grijă” și înnobilați cu o misiune cerească, AMiCUS este gata să se pună la dispoziția celui Prea Înalt prin întrebarea „QUO VADIS?”/ „ÎNCOTRO?”.
autor: Geanina Costaș – președinte AMiCUS, Iași